Demineralizace syrovátkového a mléčného permeátu

Demineralizace syrovátkového a mléčného permeátu

Zpracování UF permeátu pomocí elektrodialýzy od MEGA

Víte, že...

Demineralizace zlepšuje krystalizaci a snižuje náklady na CIP.

Demineralizujte syrovátkový permeát pomocí elektrodialýzy od MEGA

Demineralizace UF permeátu: vydělávejte znovupoužitím již zprocesované syrovátky

Demineralizace UF permeátu: vydělávejte znovupoužitím již zprocesované syrovátky

Úsporné řešení
Vylepšení produktu
Nové příležitosti na trhu

Zlepšete produkci UF permeátu zavedením elektrodialýzy od MEGA. Díky demineralizaci zlepšíte kvalitu těchto mléčných produktů a také účinnost dalších kroků ve zpracování, jako je odpařování, krystalizace a sušení rozprašováním.

Jedlá laktóza pouze díky elektrodialýze

Vysoce demineralizovaný UF permeát (D90; D90+) lze dále zpracovat pro získání GOS (galaktooligosacharidů). Díky tomu je možné UF permeát a jeho deriváty použít jako probiotika při výrobě dětských pokrmů a kojenecké výživy. Naše technologie demineralizuje tak efektivně, že se obsah popelovin v sušině blíží téměř k 0 %.

Použití elektrodialýzy od MEGA vám umožní zažádat o BIO certifikaci vašich produktů

Chcete se dozvědět více o výhodách demineralizace laktózových proudů a dalších možnostech?

Kontaktujte naše specialisty





UF permeát

Permeáty

Permeáty v mlékárenství

UF permeát je vedlejší produkt procesu ultrafiltrace, při němž se z mléka nebo syrovátky získává mléčný tuk, bílkoviny a jiné pevné složky.

UF permeáty jsou mléčné složky s vysokým množstvím laktózy, vitamínů a minerálů.

Mléčný vs. syrovátkový permeát

Mléčný vs. syrovátkový permeát

Syrovátkový permeát (nazývaný také deproteinovaná nebo modifikovaná syrovátka) je vedlejší produkt vznikající při výrobě koncentrátu a izolátu syrovátkové bílkoviny. Díky dobré rozpustnosti a příjemné mléčné chuti je vhodný jako přísada pro výrobu kojenecké výživy.

Mléčný permeát je vedlejší produkt vznikající při výrobě koncentrátu a izolátu mléčných bílkovin a přípravy ultrafiltrovaného mléka. Má podobné složení jako syrovátkový permeát, ale protože se vyrábí přímo z mléka a prochází během zpracování méně kroky, může se jeho organoleptický profil lišit. Mléčný permeát má čistou a konzistentní chuť.

Demineralizace syrovátkového permeátu pomocí elektrodialýzy od MEGA

Proč se UF permeáty demineralizují

Proč se UF permeáty demineralizují

Původní pH UF permeátů je vysoké, což má zejména v kombinaci s tepelným zpracováním za následek zvýšení srážlivosti fosforečnanu vápenatého. Jeho srážení je v UF permeátech ještě významnější ve srovnání se zpracováním syrovátky. S řešením tohoto problému vám pomůže právě proces ED.

Demineralizace zlepšuje krystalizaci a snižuje náklady na chemické čištění (CIP). Usazování a zanášení je během sušení rozprašováním nižší díky účinnému odstraňování vápníku, hořčíku, fosfátů a organických iontů (kyselin). Díky lepší krystalizaci a menšímu počtu procesů během zpracování matečného louhu tak dochází k jeho menším ztrátám.

Výhody

Výhody čištění syrovátkového permeátu pomocí elektrodialýzy od MEGA

Hlavní výhody čištění syrovátkového permeátu elektrodialýzou od MEGA jsou:

  • Vylepšená krystalizace (lepší krystaly, méně kroků během výroby a nižší ztráty v matečném louhu).
  • Snížené náklady na CIP.
  • Nižší nároky na vodní zdroje ve srovnání s konkurenčními technologiemi.
  • Minimalizace problémů s usazováním na výparníku při sušení rozprašováním (nižší nároky na CIP).
  • Realizovatelné dosažení konkrétních KPI s nízkými ztrátami produktu.
  • Konečný produkt splňuje podmínky pro certifikaci jako BIO produkt.
  • Efektivní odstranění multivalentních iontů a organických iontů (kyselin).
  • Více možností opětovného interního použití.

Organoleptické výhody demineralizovaných UF permeátů

Organoleptické výhody demineralizovaných UF permeátů

Díky elektrodialyzační technologii má UF permeát nízký obsah popela v sušině. Demineralizovaný syrovátkový permeát má navíc vysokou koncentraci laktózy a jen nízký obsah minerálních solí. Chuťově je tak sladký a slanost v něm je jen nepatrná. Hlavní výhody demineralizovaného syrovátkového permeátu tedy jsou:

  • Sladká mléčná chuť, díky které ho lze použít jako náhradu laktózy.
  • Nákladově efektivní náhražka.
  • Vytváří cenný produkt pro další zpracování a prodej.
  • Jedná se o přírodní složku, která zpracováním pomocí ED nedegraduje.

Použití demineralizovaného syrovátkového permeátu v mlékárenství

Použití demineralizovaného syrovátkového permeátu v mlékárenství

Díky své sladké chuti a vůni a jen nízké slanosti se UF permeát používá jako alternativa k dražším plnivům v celé řadě potravin, aniž by to ovlivnilo jejich chuť nebo texturu. Pro světové výrobce potravin a nápojů je to skvělá příležitost k všestrannému využití této přísady, například:

  • Při výrobě laktózy – konzumní kvalita díky možnosti vysoce účinné demineralizace.
  • V pekařském průmyslu – použití demineralizovaného UF permeátu v pekařství zvyšuje nutriční hodnotu produktů a také zlepšuje jejich vzhled díky hnědé a křupavé kůrce.
  • V cukrářském průmyslu – demineralizovaný UF permeát je možné u produktů jako sušenky, pečivo, nápoje, sladkosti, zmrzlina a další výrobky použít v koncentrované formě, což zvyšuje proveditelnost celého procesu.

Vyžádejte si bezplatnou cenovou nabídku pro svůj projekt demineralizace UF permeátu

Úspěšně implementované projekty pro demineralizaci UF permeátů. Rozsáhlé zkušenosti s různými typy UF permeátů s ohledem na typ předúpravy. Naši odborníci jsou připraveni odpovědět na vaše dotazy a najít nejlepší řešení pro váš projekt demineralizace ED.

Vyplňte prosím níže uvedený formulář. Ozveme se vám zpět co nejdříve.

Máte zájem? Kontaktujte nás!

Michal Jirdasek

Michal Jirdásek

Key Account Manager

+420 606 387 947 michal.jirdasek@mega.cz
Ales Platzer

Aleš Platzer

Manažer prodeje

+420 702 176 317 ales.platzer@mega.cz
Tereza Hudakova

Tereza Hudáková

Manažer prodeje

+420 771 122 363 tereza.hudakova@mega.cz
Ostatní kontakty