Rozšiřte své produktové portfolio díky elektrodialýze

Rozšiřte své produktové portfolio díky elektrodialýze

Zvyšte hodnotu produkce syrovátky pomocí elektrodialýzy

Víte, že...

Elektrodialýza výrazně snižuje riziko srážení síranu vápenatého a fosforečnanů během odpařování.

Profitujte z opětovného využití již zpracované syrovátky

Proč demineralizovat vedlejší produkty syrovátky elektrodialýzou MEGA?

Proč demineralizovat vedlejší produkty syrovátky elektrodialýzou MEGA?

Interní znovuvyužití demineralizované syrovátky
Širší uplatnění díky vytváření nových výrobků na bázi syrovátky
Zlepšení kvality výrobků a dosažení plného potenciálu vedlejších mléčných produktů

Výhody demineralizace vedlejších mléčných produktů

Elektrodialýza přináší výhody ve třech oblastech:

  1. Lepší vlastnosti výrobku – nižší množství organických a anorganických iontů (organické kyseliny, minerální látky), lepší senzorické vlastnosti a termostabilita
  2. Širší uplatnění – díky lepším vlastnostem výrobku
  3. Zpracovatelská linka – lepší účinnost odpařování a krystalizace (o 15–25 % u kyselé syrovátky a 4–6 % u sladké syrovátky*), nižší náklady na sušení o 4–4,5 %*, menší spotřeba chemikálií na údržbu, kratší prostoje
  4. *Tyto údaje se mohou lišit v závislosti na typu vstupní suroviny

Mezi další výhody patří:

  • Nižší tvorba melasy
  • Snížení rizika srážení síranu vápenatého a fosforečnanů při odpařování
  • Nižší organické i anorganické znečištění vody

Chcete se dozvědět více o výhodách vedlejších produktů z demineralizace syrovátky a nových možnostech využití?

Kontaktujte naše specialisty





Pro koho je elektrodialýza vhodným řešením

Společnosti s velkými objemy vstupních surovin

Nejběžnějším způsobem pro společnosti s velkými objemy vstupních surovin je standardní zpracovatelská linka využívající předúpravu, koncentraci, krystalizaci a sušení. Elektrodialýzu lze použít po předkoncentraci nanofiltrací, reverzní osmózou nebo odpařováním.

To umožňuje zákazníkovi reagovat na změny požadavků na kvalitu sušené syrovátky, což znamená, že může dodávat demineralizovanou sušenou syrovátku od stupně demineralizace D50 až po D90+, která vyhovuje podmínkám pro výrobky dětské výživy.

Společnosti s malými a středními objemy vstupních surovin

Druhý přístup je běžnější u malých a středních mlékárenských společností, které produkují přibližně 15-60 tun přírodní syrovátky. Aby byl projekt proveditelný, je dobré přemýšlet o tom, jak syrovátku využít interně a vyhnout se drahému sušení. Demineralizace umožňuje syrovátku znovu použít jako doplněk mléka v jogurtech a dalších fermentovaných výrobcích.

Widen your product portfolio with electrodialysis





Jak začít?

Why

Ve spolupráci s našimi odborníky v oblasti mlékárenství vám rádi poradíme s dalším využitím vedlejších mléčných produktů pomocí elektrodialýzy MEGA.

Protože existuje řada způsobů využití vedlejších mléčných produktů, je třeba zvolit vhodný směr vždy individuálně. Naši odborníci jsou připraveni nabídnout zákazníkům podporu a navrhnout vhodný postup.

Elektrodialýza MEGA v kostce

  • Individuální podpora krok za krokem.
  • Dodávka našich pilotních jednotek.
  • Ověřování výsledků (míra demineralizace, minerální profil, senzorické vlastnosti atd.).
  • Zavedení demineralizovaných výrobků do stávajícího portfolia.
Products obtained by MEGA ED technology

Produkty získané technologií MEGA ED

MEGA ED je velmi flexibilní technologie. Může zpracovávat všechny typy syrovátky, UF permeáty, matečný louh, WPC/WPI a další.

Díky vsádkovému režimu může během jednoho dne zpracovat více typů vstupních surovin a dosáhnout různých stupňů demineralizace.

Míry demineralizace D90+ můžeme dosáhnout také pouze pomocí elektrodialyzační jednotky, aniž by bylo nutné použít kombinaci technologie ED a iontové výměny.

Implementace demineralizovaných produktů

Nejčastěji se sladká syrovátka po ED používá pro dětskou výživu, kojeneckou výživu a výživu pro zvláštní lékařské účely. Demineralizovaná sladká syrovátka má snížený obsah popela a minerálních látek. Technologické vlastnosti a chuť jsou výrazně vylepšené. Díky vysokému obsahu bílkovin je vhodnou surovinou pro tento typ výrobků.

Pokračovat na stránku syrovátkový proteinový prášek       Mám zájem o podobné řešení
Pokračovat na stránku syrovátkový proteinový prášek       Mám zájem o podobné řešení

Kyselá syrovátka má ve srovnání se sladkou syrovátkou vyšší obsah minerálních látek a nižší množství bílkovin. Je tak mnohem obtížnější ji demineralizovat. Díky technologii MEGA ED můžete snížit množství anorganických a organických iontů a dosáhnout vysokého stupně demineralizace, například D90+, a zlepšit tak senzorické vlastnosti a termostabilitu. Lze také demineralizovat kyselou syrovátku do výrobků, jako jsou čokoláda, jogurty, dezerty a smetanové sýry.

Pokračovat na stránku čištění kyselé syrovátky       Mám zájem o podobné řešení
Pokračovat na stránku čištění kyselé syrovátky       Mám zájem o podobné řešení

Demineralizovaný UF permeát obsahující laktózu potravinářské kvality je vhodný pro výrobu cukrovinek, pečiva nebo krmiv. Demineralizovaný UF permeát používaný v pekárnách vytváří na pečivu pěknou kůrku.

Pokračovat na stránku demineralizace syrovátkového a mléčného permeátu       Mám zájem o podobné řešení
Pokračovat na stránku demineralizace syrovátkového a mléčného permeátu       Mám zájem o podobné řešení

Demineralizovaný matečný louh je výhodné znovu použít při výrobě laktózy přímo v kapalné formě, nebo jej lze sušit.

Mám zájem o podobné řešení
Mám zájem o podobné řešení

Poptávka po produktech a doplňcích sportovní výživy roste. Použití demineralizovaného WPC nebo WPI s minimem anorganických a organických iontů/kyselin výrazně zlepší kvalitu vašich výrobků a umožní vám vyniknout na expandujícím trhu. Demineralizované WPC a WPI lze použít například v proteinových tyčinkách nebo prášcích.

Mám zájem o podobné řešení
Mám zájem o podobné řešení

Kontaktujte nás v případě zájmu o nezávaznou nabídku pro váš projekt zpracování syrovátky

Naši inženýři a technologové připraví řešení přesně odpovídající vašim potřebám a požadavkům.

V případě zájmu vyplňte formulář. Ozveme se vám zpět co nejrychleji.

Máte zájem? Kontaktujte nás!

Michal Jirdasek

Michal Jirdásek

Key Account Manager

+420 606 387 947 michal.jirdasek@mega.cz
Ales Platzer

Aleš Platzer

Manažer prodeje

+420 702 176 317 ales.platzer@mega.cz
Tereza Hudakova

Tereza Hudáková

Manažer prodeje

+420 771 122 363 tereza.hudakova@mega.cz
Ostatní kontakty